Před padesáti lety natočená píseň Dvě malá křídla v podání Heleny Vondráčkové nezestárla ani o minutu

Je to neskutečných padesát let, co Helena Vondráčková nazpívala písničku Dvě malá křídla tu nejsou. Skladba z repertoáru Roberty Flack, kterou natočila za doprovodu Tanečního orchestru Československého rozhlasu řízeného dirigentem Josefem Vobrubou, vyšla tehdy na supraphonském singlu (1974). Dnes je to Helenin kultovní hit.

Dneska už jen málokdo ví, že původně píseň Killing Me Softly With His Song s geniálním českým textem Zdeňka Borovce točila ve studiu jiná česká zpěvačka, jenomže pořád to nebylo takové, jak si dirigent Josef Vobruba představoval. Proto dlouho neváhal a zavolal Heleně Vondráčkové. Ta skladbu natočila a najednou to bylo ono. Píseň se začala vysílat a vyšla na singlu v kombinaci s písničkou Pojď si hrát.

V hudebním časopisu Melodie, ve kterém každý měsíc kritici hodnotili desky legendárními hvězdičkami, nahrávka Dvě malá křídla tu nejsou zvítězila. Ostatně Vondráčková za ni získala i cenu Čepice slávy, kterou obdržela v televizním pořadu Písničky pod rentgenem.

„Ta věc není těžká rozsahem a tak, ale výrazově. Text Zdeňka Borovce je nesmírně náročný, takové neobyčejné téma, velice jemně zpracované... Sloky se od sebe odlišují, každá je také jinak odfrázovaná, musela jsem si nazpívat sama i další hlasy, jeden z nich natáčela ještě Svatava Černá, poněvadž do těch frází by se pak těžko někdo strefoval. Bylo to pro mě dost neobvyklé, protože sborový part je nutno zpívat úplně jinak než sólo: rovným hlasem. Ale hrozně mě to bavilo,” řekla Vondráčková krátce po pořízení nahrávky v rozhovoru pro hudební časopis Melodie.

Od té doby má zpěvačka písničku ve svém stálém repertoáru a dodnes ji uvádí na koncertech, posluchači na ni jednoduše čekají. Během let písnička vyšla rovněž na několika kompilacích i „live" albech Vondráčkové. Nádherný text Zdeňka Borovce kongeniální a dobře si sedící s hudbou zaručuje této písni nekonečný život Od té doby nezestárla ani o minutu.

Bez zajímavosti není, že písničku natočila přesně deset let od svého prvního hitu Červená řeka (1964). Mimochodem rok 1974 byl pro Helenu Vondráčkovou významný i tím, že s písní Malovaný džbánek vyhrála zlatou lyru na festivalu Bratislavská lyra, na singlu vyšla písnička Lásko má, já stůňu. Ale v tomto roce natočila i album Helena a Strýci, které je dnes kultovní záležitostí.

O mnoho let později natočila Helena Vondráčková písničku Dvě malá křídla tu nejsou znovu, aby vyšla na jejím albu Nevzdám se hvězdám (1998). Nejnovější nahrávka této písně vznikla v roce 2017, přičemž ji zpěvačka nazpívala a capella se špičkovou slovenskou vokální skupinou Fragile.

Robert Rohál

Foto: archiv Rautora