Školní verze projektu Nenech to být funguje už 7 let a přijal více než 9000 oznámení, která poslali žáci

NNTB (Nenech to být) vymysleli v roce 2017 tři gymnazisté z Brna. Jan Sláma, David Špunar a Pavel Ihm se s šikanou sami setkali v roli přihlížejících, proto je napadlo vytvořit jednoduchý, bezpečný a uživatelsky přívětivý nástroj, díky kterému bude pro oběti, ale i přihlížející neboli mlčící většinu snadné se ozvat.

Šikana tvoří kolem 50 % přijatých oznámení skrz školní verzi NNTB. Přibližně 10 % oznámení tvoří potíže s učením, dalších 10 % se týká problémů doma a zbylých 30 % spadá do kategorie Jiné. „Žáci tak mají možnost ozvat se nejen se závažnými problémy, ale například i s nápady, jak něco dělat jinak. NNTB jim umožňuje se školou komunikovat o všem, co je pálí,” vysvětluje jeden ze zakladatelů NNTB David Špunar.

V České republice je přibližně 5500 základních a středních škol, na které chodí zhruba 1,34 milionu žáků. NNTB pomáhá na více než 2000 z nich. Kromě toho jej využívají školy v USA, Německu, Slovensku, Finsku nebo Norsku.

Hned v prvním roce fungování se do projektu zapojilo 789 škol v Česku a žáci poslali 1325 upozornění. Projekt podpořila tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová a navázal spolupráci s Linkou Bezpečí. Postupně se rozšířil i do zahraničí, v roce 2020 vyhrál národní kolo soutěže startupů Creative Business Cup a následující rok skončil na 6. místě v celosvětovém kole. V roce 2021 zvítězil v národním kole European Crime Prevention Award a v evropském kole skončil na 3. místě.

Základní školní verze NNTB je i nadále zdarma. Funguje jako online schránka důvěry, skrze kterou se mohou žáci na školy obracet. Řešit mohou cokoliv, co se týká jich samotných nebo jejich spolužáků, nejen šikanu, ale všechno, o čem je pro ně obtížné mluvit osobně. Přijatá oznámení řeší zpravidla výchovný poradce či školní psycholog.

„První verze NNTB byla určená školám, jelikož jsme při její tvorbě stále studovali a vycházeli z vlastních zkušeností. Možnost bezpečně se ozvat, ve světě známá také jako Speak Up Culture, je klíčová i v pracovních kolektivech, proto jsme v roce 2020 začali nabízet i firemní verzi. Ta nyní funguje ve více než 2000 firmách v téměř 60 státech z celého světa,” shrnuje vývoj FaceUp Technology její CEO Jan Sláma, podle kterého tak skrz NNTB přichází kolem 600 oznámení do škol i firem měsíčně.

NNTB.cz