Období nižších cen končí. Spotřebitelé se musí připravit na zdražování elektřiny

Velkoobchodní ceny energií již několikátým týdnem výrazně rostou, což dodavatelé začínají zohledňovat v nabídkách pro spotřebitele. Odborníci doporučují vyhledat si nejlevnější nabídku a tu zafixovat na co nejdéle. 

K postupnému zdražování elektřiny na energetické burze dochází již od února s tím, že za poslední tři měsíce se zvýšila o zhruba třetinu z kolem 70 eur na více než 100 eur za MWh. Zatímco v březnu cena spíše stagnovala, v první polovině dubna začala opět rychle růst. Tento vývoj se propisuje i do aktuálních ceníků dodavatelů, které oproti dřívějším nabídkám zlevnily jen symbolicky a brzy začnou zdražovat.  

Největší dodavatel energií, ČEZ, již k tomuto kroku přistoupil. V médiích sice zveřejnil informaci, že zlevní 1 MWh elektřiny na 3595 korun bez DPH u produktu bez fixace, ale u svého nejlevnějšího produktu Extra (s koncem fixace 30. září 2025) už cenu za 1 MWh zvýšil z 2900 Kč na 2990 Kč u nejběžnější distribuční sazby D02d. Ačkoliv je pravdou, že ČEZ si vzhledem ke své dominantní pozici na trhu může dovolit nabízet mírně vyšší ceny, brzy dojde ke zdražování i jinde. 

„Je zřejmé, že období zlevňování energií končí. Ceny na burze tlačí nahoru mírné oživení evropského průmyslu stejně, jako zdražování emisních povolenek. Zvlášť v druhé polovině roku tak očekáváme další výrazné zdražování cen elektřiny, ale také plynu. Nyní je tedy nejvyšší čas vyhledat si cenově nejvýhodnější produkt, tedy zajímavou akviziční nabídku s fixací nejlepé na dva nebo i tři roky,“ radí Tomáš Vrňák, energetický analytik společnosti Ušetřeno.cz. 

Spotřebitelé, kteří využívají produkty s fixací na měsíc nebo přímo navázané na spotové ceny neboli aktuální vývoj na burze, tedy poměrně riskují. Velkoobchodní ceny elektřiny nemusejí už poklesnout, v dlouhodobější perspektivě ale budou mířit nahoru. Přitom získat přehled o nabídkách napříč trhem lze snadno a rychle pomocí důvěryhodného srovnávače. Jen je tak třeba učinit ideálně 6 měsíců před koncem stávající smlouvy, jinak hrozí, že se smlouva prodlouží do dražších současných či budoucích ceníků.  

O Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz umožňuje spotřebitelům rychle a jednoduše srovnávat ceny energií napříč dodavateli, stejně jako ulehčuje výběr různých finančních produktů včetně půjček a hypoték či spoření, nebo mobilního operátora. Stačí do kalkulačky vyplnit požadované informace. Specialisté Ušetřeno.cz poté pomohou při výběru nejoptimálnější varianty.