Energetické úspory, ochrana majetku i zdraví zaměstnanců. Jak vypadá chytrá kancelář?

Zaměstnanci kancelářských profesí tráví v takzvaném „officu“ značnou část svého života. Pro jejich zdraví, pohodu a efektivní práci je tak mimořádně důležité, jak kvalitní kancelářské prostředí je. Sílící trend posledních let představují takzvané chytré či inteligentní kanceláře. Ty kromě pozitivních vlivů na zaměstnance přinášejí firmám také moderní systémy pro úsporu energií, zabezpečení a ochranu majetku.

Smart office je prostor, který využívá pokročilé moderní technologie a systémy pro automatizaci procesů, zvýšení efektivity práce, a zlepšení pohodlí i bezpečnosti zaměstnanců. Cílem inteligentní kanceláře je vytvořit prostředí, které podporuje produktivitu, spolupráci a zdraví i celkovou pohodu pracovníků. Současně kancelářské prostředí optimalizuje z hlediska chodu a úspory nákladů.

Řízení topení i monitoring vlhkosti

„Chytrá kancelář vytváří komfortní pracovní prostředí, které ‚nezabíjí‘ produktivitu zaměstnanců špatným osvětlením, nízkou kvalitou vzduchu a potřebou neustále štelovat žaluzie nebo hlavice radiátorů. Toho dosahuje inteligentní automatizací vlastních technologií, jako jsou stínicí technika, vytápění, klimatizace, rekuperace, osvětlení a další,“ přibližuje Pavel Lískovec, Branch Manager CZ ze společnosti LOXONE, která poskytuje inteligentní systémy pro domov i pracovní prostředí.

Podle Jana Včeláka ze společnosti SENZOMATIC, je v rámci kontroly ovzduší v interiéru důležité zaměřit se na sledování alespoň tří základních parametrů kvality vzduchu, kterými jsou teplota, vlhkost a koncentrace oxidu uhličitého. „Příliš vysoká koncentrace oxidu uhličitého značně snižuje pozornost a podporuje únavu nebo vznik bolestí hlavy. Neměli bychom také podceňovat vlhkost. Příliš suchý vzduch vysušuje sliznice, které jsou pak náchylnější k respiračním onemocněním. Vysoká vlhkost naopak neprospívá konstrukci budovy a vytváří podmínky pro kondenzaci vody na chladnějších místech v interiéru a podporuje vznik a růst plísní. Proto je ideální udržovat vlhkost mezi 35-65 procenty,“ připomíná Jan Včelák.

Monitorovat a regulovat vlhkost v interiéru se podle Jana Včeláka vyplatí nejen v souvislosti s ochranou zaměstnanců a vytvořením vhodného, zdravého prostředí pro efektivní práci ale i s ohledem na životnost stavební konstrukce samotné. To platí nejen pro dřevostavby ale i pro všechny ostatní konstrukční systémy budov.

Inteligentní systémy zajistí úspory energií

Důraz je u inteligentních kanceláří kladen i na snižování provozních nákladů, energetickou efektivitu a udržitelnost prostor. Výdaje spojené s chodem kanceláří totiž představují výraznou položku provozních nákladů firem. Moderní automatizované technologie mohou pomoci objem financí vynaložených tímto směrem snížit, protože optimalizují spotřebu energií. Systémy se mohou starat o inteligentní řízení osvětlení, vytápění, klimatizaci, stínění i větrání.

„Na pracovištích se například běžně stává, že jeden zaměstnanec zapne naplno klimatizaci, zatímco druhý otevře dokořán okno. V tu chvíli energie, a tím pádem peníze, létají ven. Chytrá kancelář díky informaci od okenního kontaktu v případě manuálního a delšího otevření okna vypne vytápění či chlazení. Efektivitu zajišťuje i spolupráce technologií. Třeba automatické žaluzie se nejprve snaží ochladit místnost pasivně svým stažením a aktivní chlazení, tedy klimatizační jednotka se zapíná až ve chvíli, kdy cílové teploty není možno dosáhnout pouhým zastíněním,“ popisuje Pavel Lískovec.

Další systémy se pak postarají například o to, aby se ve chvíli, kdy na pracovišti nikdo nebude přítomen, vypnulo či snížilo topení, zhasla všechna světla, vypnuly se počítače, projektory a další vybavení.

Chytrá řešení pro bezpečnost a ochranu majetku

Inteligentní systémy rovněž zajistí zabezpečení prostor a majetku. Chytré kanceláře mohou zahrnovat moderní systémy pro řízení přístupu, kdy lze například zpřístupnit určitý prostor jen po předchozí rezervaci. Zvýšit bezpečnost pomohou automatizované chytré zámky, smart kamerové systémy, inteligentní alarmy či pohybové senzory. Systém senzorů může monitorovat také například porušení okenních skel. O jakýchkoli změnách či narušeních senzory okamžitě informují pověřené osoby nebo bezpečnostní složky.

S ochranou majetku proti přírodním živlům zase pomohou inteligentní kouřové a požární alarmy, únik vody ohlídají chytré senzory. Zajímavý prvek pak kancelářským prostorům či celkově kancelářským budovám využívajícím střešní okna nabídnou například dálkově ovládaná okna. „Všechna naše dálkově ovládaná okna jsou mimo jiných chytrých řešení vybavena dešťovým senzorem, takže se při dešti sama zavřou,“ popisuje Jakub Mrázek, technický poradce společnosti VELUX. Odpadá tak starost o to, jestli při dešti nedojde k průniku vody do interiéru střešním oknem, které pracovníci zapomněli zavřít.