
Čokoládovooříškové brownies: ideální dárek ke Dni matek
Den matek je skvělou příležitostí našim maminkám ukázat, co pro nás znamenají a jak moc nám na nich záleží. Tento mezinárodní svátek má kořeny sahající až do 16. století, kdy bylo lidem uděleno speciální volno, aby mohli strávit neděli se svými maminkami. A ačkoliv jsou to právě ony, které by si naši vděčnost zasloužily každý jeden den, právě tento sváteční okamžik je skvělou příležitostí, jak je obdarovat květinou či něčím sladkým na zub. Skvělým nápadem jsou tyto čokoládovooříškové brownies, které jistě snadno zvládnete a potěšíte jimi každou maminku.
Na naše maminky!
Slavíte mezinárodní den matek? Tento svátek má ve světě již dlouhou tradici sahající až do 16. století, kdy se v den Mothering Sunday udělovalo speciální volno. Jelikož mnoho lidí pracovalo daleko od svých rodin, dostali možnost vrátit se domů, k milovaným maminkám, a společně se zúčastnit nedělní bohoslužby v kostele. Po cestě natrhali květiny, kterými poté maminky obdarovali. Do Česka se tento svátek dostal díky Alici Masarykové, dceři T. G. Masaryka, kde se slaví od roku 1923. Ačkoliv jej na nějakou dobu zastínil Mezinárodní den žen, jedná se stále o velmi oblíbený svátek, který nám dává příležitost našim maminkám ukázat, jak moc nám na nich opravdu záleží. Dokazovat bychom jim to měli samozřejmě každý den, ale květinou či něčím sladkým můžeme udělat tento svátek výjimečným a vykouzlit maminkám úsměv na rtech. Tipem vám mohou být tyto lahodné brownies s čokoládovooříškovým krémem – kdo by totiž nemiloval kombinaci čokolády a oříšků?
Správná dvojka pro přípravu chleba
Každý pekař i cukrář ví, že základem zaručeného úspěchu v kuchyni je výběr té správné mouky. Proto doporučujeme sáhnout po ověřeném parťákovi v podobě hladké mouky Babiččina volba, která je mimo jiné držitelkou značky Klasa. Ačkoliv se může zdát, že je mouka jako mouka, není tomu tak. Každá je trochu jiná a na její kvalitě závisí výsledek vašeho pečení. Mouka je živý organismus. Obilí, z něhož je vyrobená, vyrůstá pokaždé za jiných podmínek, někdy prší, někdy je sucho, a tak je i mouka pokaždé trochu jiná. Je to normální, i když to mnohé při její koupi ani nenapadne. Někteří výrobci jsou však schopni i přes tato úskalí zajistit stálou kvalitu mouky. Například mouky Babiččina volba se tyto přirozené výkyvy ve svých mlýnech snaží minimalizovat zpřísněním interních limitů, kam spadá i pečlivý výběr obilí vysoké jakosti od lokálních zemědělců pocházejícího z úrodných oblastí České republiky. S moukami Babiččina volba tak máte jistotu, že budete dosahovat kvalitních výsledků pečení celý rok.
Ingredience na těsto:
- 3 vejce
- 250 g másla
- 350 g čokolády hořké
- 250 g cukru
- 85 g hladké/univerzální/špaldové mouky Babiččina volba
- 1 ČL prášku do pečiva
- 400 g čokoládovooříškové pomazánky (Nutella, pomazánka dmBio apod.)
Postup
- Nejprve si připravte náplň. Do formy, ve které budete péct, si připravte vrstvu pečícího papíru a celou plochu vytřete krémem ve vrstvě asi 0,7 cm. Takto připravené dejte do mrazáku a nechte v něm alespoň hodinu.
- Čokoládu s máslem velmi pomalu rozpusťte v rendlíku, nebo ještě lépe ve vodní lázni. Vejce vyšlehejte do pěny a postupně zašlehávejte cukr.
- Vaječnou pěnu opatrně vmíchávejte do rozpuštěné čokolády. Nakonec zapracujte mouku s práškem do pečiva.
- Nyní si vezměte nádobu, ve které budete péct, a opět ji vyložte pečicím papírem. Nalijte polovinu těsta, na něj položte mražený krém a zalijte druhou polovinou.
- Pečte při 160 °C zhruba 30–35 minut.