
Dezert, který chutná po létě: jahodové bábovičky s čokoládovou polevou
K létu neodmyslitelně patří vůně čerstvých jahod, slunce na talíři a radost z pečení, které pohladí po duši. Pečení v tomto období si žádá jednoduché recepty, ideálně doplněné sezónním letním ovocem! Věděli jste, že když se spojí chuť čerstvých jahod, voňavé vanilky a poctivé mouky, vznikne dezert, který přímo ztělesňuje rodinné léto? Jahodové bábovičky jsou malým kulinářským potěšením, které nevyžaduje hodiny příprav, ale láká malé i velké mlsouny. Stačí pár surovin, forma na bábovičky a chuť zpomalit a užít si chvíli pro sebe – ideálně s jahodovou bábovičkou v jedné ruce a šálkem kávy ve druhé. Tak s chutí do toho!
Sezónní ovoce s chutí léta
Jahody jsou malý zázrak léta – nejen že nádherně voní a chutnají, ale zároveň prospívají i našemu zdraví. Obsahují překvapivě vysoké množství vitamínu C, dokonce více než například mnohé citrusy, a kromě toho jsou plné antioxidantů, které podporují imunitu a chrání naše cévy. Zároveň jsou bohaté na kyselinu listovou a minerály draslíku, železa, hořčíku a vápníku. Díky svému vysokému obsahu vody a nízké kalorické hodnotě se hodí i jako lehká letní svačinka – zasytí, osvěží a dodají energii bez výčitek[1]. A pokud toto sladké letní ovoce milujete stejně jako my, dopřejte si jej společně s těmito lahodnými bábovičkami, které jistě zpříjemní každý letní den!
Pečení s lehkostí? Jen s tou správnou moukou
Když má být těsto jemné jako obláček a bábovičky nadýchané, lehké a vláčné, záleží na výběru správné mouky. Hladká mouka Na piškotová těsta Babiččina volba (dříve mouka Dortová) je stále tou stejnou osvědčenou volbou pro všechny druhy třených, litých i šlehaných těst. Pomůže vám vykouzlit dortové korpusy, které se nerozpadnou, drží tvar a zároveň zůstávají příjemně jemné a lehké. Změna názvu je součástí úsilí o větší přehlednost a srozumitelnost na obalech – aby každý hned věděl, po které mouce sáhnout. Ať už pečete jednou za čas, nebo každý víkend, s moukou Na piškotové těsto máte vždy jistotu skvělého výsledku. Tato mouka je navíc také vítězným produktem letošního ročníku Volba spotřebitelů a držitelkou značky Klasa.
Ingredience
Na těsto:
- 150 g hladké mouky Na piškotové těsto (dříve mouka Dortová) Babiččina volba
- 100 g polohrubé mouky Babiččina volba
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- ½ balení kypřícího prášku
- špetka soli
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 90 g rozpuštěného másla
- Hrst nasekaných mandlí
- 10 jahod
Na zdobení:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 110 g kvalitní hořké čokolády
- Plátky mandlí
Postup
V jedné nádobě promíchejte suché ingredience (kromě jahod) a ve druhé vyšlehejte tekuté. Obě části promíchejte spolu s jahodami nakrájenými nadrobno. Těstem naplňte formičky na malé bábovičky (nebo formu na muffiny vyloženou košíčky) a poté je pečte na 180 °C asi 20 minut.
Hotové bábovičky nechte vychladnout a poté je vyklopte z formy. Rozehřejte smetanu téměř k bodu varu a poté ji odstavte. Za stálého míchání v ní rozpusťte rozlámanou čokoládu. Vzniklou polevou ozdobte bábovičky a navrch přidejte plátky mandlí.
[1] NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ PORTÁL. Jahody [online]. Praha: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2021 [cit. 2025-06-13]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1013-jahody