
Pikantní treska s kuskusem
Kdo říká, že Halloween musí být jen o sladkostech? Tento svátek je ideální pro různé kulinářské experimenty, ve kterých se meze nekladou. Tak proč nevyzkoušet třeba netradiční pokrm z ryby?
Pikantní treska s kuskusem je skvělým příkladem, jak spojit vynikající chutě a atmosféru Halloweenu. Aby byl váš pokrm dokonalý, využijte filé z aljašské tresky Mylord Premium. Ryba je lahodná a má výbornou strukturu i výživové hodnoty, takže si na jídle pochutnáte a zároveň načerpáte potřebné živiny.
2 porce, příprava: 45 minut
Ingredience na tresku:
2 filé z aljašské tresky Mylord Premium
½ lžíce olivového oleje
1 lžička medu
1 hrstka nasekané petrželky
1 hrstka nasekaného koriandru
citron na zakápnutí
sůl a pepř
Ingredience na rub:
1 a ½ uzené papriky
2 lžičky drcené sušené cibule
1 lžička sušeného česneku
½ lžičky sušeného tymiánu
½ lžičky sušeného oregana
špetka kajenského pepře
Ingredience na kuskus:
50 g kuskusu
75 g kuřecího vývaru
1 paprika
10 cherry rajčátek
2 jarní cibulky
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Postup:
- Nejprve nechte filé z tresky povolit. Poté rybu osušte a připravte si rub z koření. Do misky dejte všechny suché ingredience a promíchejte je.
- Troubu rozehřejte na 180 °C a pekáček si vyložte pečícím papírem. Tresku pokapejte olivovým olejem a ten po obou stranách rozetřete. Rybu ze všech stran obalte v rubu, přendejte do pekáčku a navrch zakápněte medem. Pečte asi 12 minut.
- Mezitím si připravte kuskus. Přibližně 10 minut jej nechte v rendlíku bobtnat s horkým vývarem. Nakrájejte papriku, rozpulte rajčátka a nasekejte jarní cibulku (zelenou část si nechte na ozdobu).
- Na pánvi na olivovém oleji orestujte zeleninu, poté ji promíchejte s kuskusem a dochuťte solí a pepřem. Přendejte na talíř, ozdobte zelenou částí jarní cibulky a přidejte upečenou pikantní tresku. Ještě zakápněte olivovým olejem a ozdobte nasekanou petrželkou a koriandrem. Na závěr dochuťte šťávou z citronu.
Dobrou chuť!
Připraveno ve spolupráci s www.slepicarna-blog.cz/Štěpánem Vašákem.