
Svačina pro vás i pro vaše nejmenší: slané muffiny s pancettou
Chutné a snadné. To je kombinace, kterou mnozí z vás jistě často u receptů vyhledávají. A ještě o to více, když začíná nový školní rok a všichni se opět snažíme po letních prázdninách dostat zpět do režimu a sobě i svým školákům připravovat nějaké chutné svačiny, které zpříjemní celý den. Nových a lahodných receptů není nikdy dost, zejména pokud jsou hotové do pár minut. Všechny tyto parametry tento recept naštěstí splňuje a úspěch je tak zaručen! Upečte si s námi tyto lahodné muffiny, které se můžou stát hlavní složkou nejedné svačiny, a navíc uspokojí nejenom vaše chuťové pohárky, ale i váš mikrobiom!
Recept pro milovníky i odpůrce
Kefír má bezesporu mnoho výživových benefitů, jeho chuť ale není mnohými zcela oblíbená. Jak to máte s kefírem vy? Pijete jej po litrech, nebo ho nemůžete ani cítit? Pro oba tábory máme dobrou zprávu. Příznivci si mohou díky tomuto receptu dopřát svůj oblíbený nápoj v trochu jiné podobě, odpůrci zase mohou podpořit svůj mikrobiom, aniž by kefír museli v jeho klasické formě pozřít. A proč je vlastně kefír pro naše zdraví tak prospěšný? Tento kvašený mléčný nápoj má příznivý vliv na náš trávicí systém, jelikož obsahuje vysoké množství probiotických bakterií, které podporují proces trávení a zpracovávání potravy. Podle Národního zdravotnického informačního portálu mají probiotika příznivé lokální působení na střevní pohyblivost, a díky tomu upravují zácpu či průjem. Zároveň jsou užitečné při srážení krve, a to především díky produkci bioaktivního vitaminu K. Kefírové nápoje ale obsahují mnohem více užitečných látek, kterými jsou například fosfor, vápník či hořčík, a pomáhají tak posilování našich kostí.[1][2] A to je nejeden dobrý důvod, proč tyto muffiny s kefírem vyzkoušet. Navíc podíl jejich dokonalé chuti a jednoduché přípravy mluví jasně v jejich prospěch a úspěch v kuchyni je téměř zaručen!
Jeden zázračný produkt
Také vás vždy odradí, když je seznam ingrediencí nějakého receptu delší než týden před výplatou? Nejlépe se nám totiž peče a vaří právě z věcí, které nemusíme kupovat, protože je máme doma, a jsou navíc využitelné pro mnoho dalších příležitostí a receptů. Věděli jste, že vám na pečení stačí jen jedna mouka? Babiččina volba totiž sjednotila arzenál dvou nejpoužívanějších mouk (hladká a polohrubá) do jednoho univerzálního génia. Babiččina volba Univerzální pšeničná je unikátní v tom, že nabízí jednoduché řešení pro nepřeberné množství receptů, a můžete ji tak bezstarostně využít na pečení, obalování či zahušťování pokrmů, na slano i na sladko. Jestli se ptáte, jak je to možné, odpovědí je optimální struktura této mouky, která díky kvalitnímu lepku a škrobu kombinuje vlastnosti hladké i polohrubé mouky. Mouka je navíc také doporučeným výrobkem platformy Testuj.to. K dostání je v hypermarketech Albert, Tesco a na kosik.cz
Ingredience
- 250 g Univerzální mouky Babiččina volba
- 2 vejce
- 200 ml podmáslí nebo kefíru
- 1 ČL prášku do pečiva
- 100 g pancetty
- 50 g goudy
- 50 g parmazánu
- 1 PL bylinkového másla
- 1 cibule
- 1 ČL másla
- silikonové formičky na muffiny
- lněné semínko a maldonská sůl na dokončení
Postup
Na másle opečte cibulku a pancettu, nakonec nechte zavadnout špenát. V míse smíchejte vejce, mouku, podmáslí, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte nastrouhané sýry a opečenou pancettu se špenátem. Nadávkujte do formiček. Na závěr posypte lněným semínkem a solí.
Pečte při 200 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout a pak vyklopte z formiček.
[1]Národní zdravotnický informační portál [online]. Probiotika. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2025 [cit. 9. 9. 2025]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.
[2] BORNÍK, Daniel. Kefír a jeho účinky na naše zdraví [online]. Rehabilitace.info, 17. září 2017 [cit. 2025-09-10]. Dostupné z: https://www.rehabilitace.info/zdravotni/kefir-a-jeho-ucinky-na-nase-zdravi/