Domácí paštika, která chutná jako z farmářského trhu. Vyzkoušejte recept Lubojatzky Couple, ambasadorů Miele

Foodbloggeři a influenceři Lubojatzky Couple, ambasadoři značky Miele, přinášejí recept, který potěší všechny milovníky poctivých domácích dobrot. V hlavní roli tentokrát paštika z pečeného masa s brusinkami a mandličkami – klasika, která v jejich podání získává moderní, lehce slavnostní podobu. Tento recept voní domovem, chutná po mase a bylinkách a vypadá jako z francouzského bistra.

Paštika, která stojí za hřích

Domácí paštika má jednu velkou výhodu – přesně víte, co do ní dáváte. Navíc se dá přizpůsobit vlastní chuti: můžete přidat portské víno, ořechy nebo bylinky, které máte rádi. Lubojatzky Couple tentokrát vsadili na klasickou, pečenou variantu s jemnými játrovými tóny a sladkokyselým akcentem brusinek.

Paštika se připravuje z kombinace vepřového boku a plecka, které se pečou v troubě Miele s rovnoměrnou distribucí tepla. Díky tomu je maso dokonale měkké, šťavnaté a voňavé. K němu se později přidají čerstvá kuřecí játra, vejce, máslo a brusinkový kompot, které směsi dodají sametovou texturu a jemnou chuť.

Suroviny (na 3 sklenice o objemu 0,36 l)

Na pečené maso:
1 střední žlutá cibule
3 stroužky česneku
300 g farmářského vepřového boku
200 g farmářského vepřového plecka
1 ČL soli
12x otočení mlýnkem černého pepře
1/4 ČL celého kmínu
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
2 snítky čerstvého tymiánu
1/4 ČL mletého zázvoru
150 ml studené vody

Po upečení:
200 g farmářských kuřecích jater
1 vejce velikosti M z volného chovu
1 PL brusinkového kompotu
30 g másla
1 stroužek česneku
1 ČL soli (dle chuti)
5x otočení mlýnkem černého pepře
1 ČL majoránky

Příprava krok za krokem

Příprava masa

Oloupejte žlutou cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Česnek oloupejte, rozpůlte, vyjměte z něj střed a nakrájejte nahrubo. Vepřový bůček nakrájejte na zhruba 2cm proužky, plecko na 2cm kostky. Maso nijak neodkrajujte od tuku – právě tuk je v paštice důležitý, aby se později nedrolila.
Všechny suroviny vložte do pekáče s víkem. Směs v pekáči osolte, opepřete, přidejte kmín, bobkový list, nové koření, snítky tymiánu a mletý zázvor. Vše společně promíchejte, podlijte vodou a přikryté vložte na střední rošt do trouby.

Pečení masa

Pečte 2 hodiny při teplotě 180 °C (horní a dolní ohřev).

Játra

Játra očistěte a nakrájejte na menší kusy. Uchovávejte je v lednici až do doby použití. Dbejte na to, abyste je dobře očistili – zabráníte tak hořké chuti.

Vychladnutí masa

Upečené maso vyjměte z trouby, odstraňte bobkový list, kuličky nového koření a snítky tymiánu. Nechte maso i výpek vychladnout na pokojovou teplotu.

Zhotovení paštiky

Upečené maso včetně šťávy vložte do mixéru nebo do sekacího nástavce tyčového mixéru. Přidejte játra, vejce, brusinkový kompot, změklé máslo, prolisovaný stroužek česneku zbavený středu, sůl, čerstvě namletý pepř a mezi prsty promnutou majoránku. Vše rozmixujte dohladka.
Pokud se vám bude zdát, že je směs příliš hustá, přilijte trochu vody a znovu promixujte.

Zavaření paštiky

Rozdělte paštiku do sterilizovaných, čistých a suchých skleniček (3 × 0,36 l s twist víčky nebo víčky s červenou gumou určenými na zavařování masa – kvůli obsahu tuku).
Použijte lžíci nebo cukrářský sáček – směs tak snadno rozvrstvíte do skleniček, aniž byste zašpinili jejich okraje. Skleničky plňte maximálně do 3/4 výšky. Suchým ubrouskem otřete hrdla sklenic po celém obvodu a víčka důkladně utáhněte.

Nalijte do vysokého hrnce studenou vodu a vložte do ní sklenice tak, aby hladina vody sahala nad víčka (pokud plavou, zatižte je). Hrnec přikryjte pokličkou a pomalu přiveďte k varu.
Udržujte teplotu vody na 100 °C po dobu 2 hodin, aby se vejce a játra tepelně opracovala. Poté sklenice opatrně vyjměte a nechte je stát víčkem nahoru, přikryté utěrkou, dokud nevychladnou na pokojovou teplotu.

K zavařování se skvěle hodí také parní, nebo kombinovaná parní trouba Miele.

Nechte paštiku 24 hodin odpočívat a zavařování zopakujte stejným způsobem ještě jednou, tentokrát po dobu 1 hodiny. Po druhém zavaření zkontrolujte, že se víčka přisála (jsou mírně prohnutá dovnitř), a vložte sklenice do lednice.
Spotřebujte nejpozději do 14 dnů – takto připravená paštika má jistotu, že zůstane bezpečná a chutná.

Servírování

Paštiku namažte na kvalitní pečivo, ozdobte brusinkovým kompotem, posypte opraženými plátky mandlí a přidejte trochu microgreens. Pak už si jen vychutnejte tuhle domácí delikatesu, která chutná lépe než z farmářského trhu.

O ambasadorech Miele - Lubojatzky Couple

Lubojatzky Couple patří mezi respektované foodbloggery a influencery v České republice. Jako ambasadoři značky Miele pravidelně testují a prezentují možnosti prémiových spotřebičů v každodenním provozu domácnosti. Jejich recepty kombinují tradici s moderními technologiemi a jsou známé pro svou dostupnost i pro domácí kuchaře.

Recept a foto paštiky se svolením Lubojatzky Couple – www.lubojatzkycouple.cz, @lubojatzky_couple.