Tradiční svátky s lehkostí: voňavá vánočka a husí pečínka k nim patří

Vánoce jsou symbolem klidu, ale v kuchyni to často vypadá jinak: hlídání trouby, strach z připáleného cukroví a vysušené pečeně. Existuje však způsob, jak starost o dokonalý výsledek přenechat technologiím a vy si užijete sváteční atmosféru bez stresu.

Každý domácí kuchař zná ten rozdíl mezi jídlem „dobrým“ a tím „nezapomenutelným“. Tajemství se často neskrývá jen ve starém rodinném receptu po babičce, ale ve způsobu přípravy. Gastronomické trendy posledních let mluví jasně: do moderní kuchyně si pouštíme víc páry. A právě tady, na pomezí tradičního pečení a profesionální gastronomie, kralují domácí konvektomaty Miele.

Jeden přístroj, tři dimenze chuti

Představte si spotřebič, který v sobě ukrývá tři talenty najednou. To není kompromis, ale jde o dokonalou synergii. Konvektomaty (u Miele je najdete pod zkratkou DGC), fungují jako plnohodnotná parní trouba, špičková pečicí trouba, ale především nabízejí kombinovanou přípravu.

Právě kombinace vlhkosti a suchého tepla je tím pravým „game-changerem“, který promění vaše vánoční menu v zážitek hodný michelinské restaurace.

Vánočka jako obláček

Začíná to už ráno na Štědrý den. Vánočka. Často bojujeme s tím, že je buď nedopečená uvnitř, nebo vysušená na povrchu. S konvektomatem tento boj končí. Díky preciznímu dávkování páry v kombinovaném režimu těsto v první fázi pečení nádherně nabude a zůstane vláčné, zatímco horký vzduch se postará o zlatavou a lesklou kůrku.

Tip Miele: Využijte konvektomat už při kynutí těsta. Nastavením přesné teploty a vlhkosti zkrátíte čas čekání a zajistíte, že kvasnice odvedou tu nejlepší práci bez ohledu na průvan v kuchyni.

Cukroví, které se rozplývá

Pečení cukroví vyžaduje přesnost. Moderní přístroje Miele nabízejí automatické programy, které si pohlídají teplotu s téměř chirurgickou přesností. Ať už sušíte sněhové pusinky, které potřebují nízkou teplotu a nulovou vlhkost, nebo pečete rohlíčky, výsledek je vždy konzistentní na všech úrovních plechů najednou.

Husa na sv. Štěpána jako zlatý hřeb sváteční gastronomie

A pak přijde finále. Svatoštěpánská husa nebo kachna. Mnoho z nás má obavy z toho, aby maso nebylo tuhé. Zde se konvektomat mění v nepostradatelného sous-chefa.

Šťavnatost: Pára zajistí, že se z masa nevypeče zbytečně moc šťávy. Maso zůstane neuvěřitelně jemné a bude se doslova rozsýpat.

Křupavost: V závěru programu přístroj omezí vlhkost a pustí naplno horký vzduch (funkce Crisp), což vytvoří tu pověstnou kůrčičku, o kterou se u často stolu svádí ty boje.

Bez starostí: S využitím pokrmového teploměru (sondy), kterou jsou vyšší modely vybaveny, nemusíte do masa zbytečně píchat vidličkou. Trouba sama pozná, kdy je pečeně v optimálním stavu.

Úklid? Nechte ho na myčce... nebo na troubě

Po svátečním hodování obvykle následuje méně populární disciplína, a to drhnutí vypečeného tuku. Pokud sáhnete po modelech s nerezovým vnitřním prostorem a funkcí automatického čištění (u Miele je to HydroClean), stačí nalít čisticí prostředek a nechat přístroj, aby se vyčistil sám. Vy si mezitím můžete dát skleničku vína nebo šálek skvělého espressa u své oblíbené pohádky.

Vánoce mají být spojeny s pozitivními emocemi, ne stresem. S kvalitním konvektomatem nezískáváte jen spotřebič, ale jistotu, že ať už chystáte cokoli – od ryby v páře pro zdravou večeři až po opulentní hostinu – výsledek bude vždy perfektní.

Pozn.: Vybavení závisí na modelu.

Více informací o Miele najdete na www.miele.cz.