Medové perníčky, které mají historii i budoucnost
Co by to byl adventní čas bez ikonické kořeněné vůně perníčků? Ty má většina z nás navíc spojené nejen s předvánočním pečením, ale také s rodinnou pohodou. Možná vás to překvapí, ale perníčky nikdy nebyly jednodušší a dostupnější. Než se ale pustíte do pečení této časem prověřené pochoutky, zjistěte víc o dobách, ve kterých byly perníčky exkluzivním medovým pokladem.
Od starověku přes středověk až po váš plech
Historie perníčků sahá mnohem dál než do středověku. Začíná již u starověkých kultur, které připravovaly medové placky s kořením. Tito primitivní předchůdci dnešních perníčků se však stali skutečným pokladem až ve středověké Evropě, a to zejména v klášterech. Mniši byli vůbec prvními evropskými mistry v jejich přípravě. Díky přístupu k drahým surovinám, jako byl med (nebo později cukr), a vzácnému exotickému koření (skořice, hřebíček, zázvor, badyán) získaly perníčky rychle status cenného zboží. Navíc díky obsaženému koření byly oblíbené nejen pro svou chuť, ale také pro své léčivé účinky. Jejich exkluzivita tak stále rostla, a například slavný norimberský perník (Nürnberger Lebkuchen) je známý již od 13. století a dodnes je považován za kulinářský unikát.
Tradice perníčků se dále rozvíjela v řemeslných ceších, kde se pekaři specializovali na složité a často umělecké zdobení tenkou bílkovou polevou, nazývanou královská glazura. Pekaři často vytvářeli a zdobili složité tvary, a kromě tradičních srdcí a hvězd vznikaly i dnes už méně vídané figurky koní, vojáků a betlémů. Tato zručnost a vysoká cena surovin dělaly z perníčků po dlouhá staletí nedostupný luxus.
Přesto se z exkluzivního řemesla stala oblíbená rodinná tradice. Dnes, ať už pečete perníčky pro sebe, pro blízké, nebo jako dárek, je to takový dostupný rodinný rituál a symbol společného tvoření, do kterého se s radostí zapojí malí i velcí, a to od vykrajování, přes zdobení, až po mlsání. Jednoduše už nemusíte být mistr pekař ani vlastnit exotické koření. Stačí dobrý výběr surovin a je to! Prostě dostupná a milovaná tradice, kterou si může užít každý z nás.
Historicky nejjednodušší výběr surovin
Příprava perníčků byla kdysi výhradně pro hrstku mistrů a vyžadovala unikátní a drahé suroviny. My ale chceme, aby vaše rodinná manufaktura běžela hladce a s dokonalým výsledkem, bez starostí o kvalitu. Klíč k úspěchu je jednoduchý: pro ty nejlepší perníčky vybírejte mouku, která byla stvořena právě pro ně – Hladká mouka na perníčky Babiččina volba. Tato speciální limitovaná edice je unikátní směsí té nejkvalitnější pšeničné a žitné mouky. Těsto z ní můžete před zpracováním nechat v lednici klidně i týden a právě tehdy krásně vyzraje a vůně koření se dokonale rozvine. Nezapomeňte také, že perníčky stačí péct jen do zezlátnutí, aby nebyly příliš tvrdé, a pak je nechte pár dní uležet. Odměnou vám bude jejich lahodná chuť a měkkost. Ať už se rozhodnete upéct medové perníčky, nebo rovnou celou perníkovou chaloupku, Hladká mouka na perníčky Babiččina volba bude tím ideálním parťákem pro vaše vánoční pečení.
Proměňte mouku v lásku
Koupí 5 kg mouk značky Babiččina volba se můžete také zapojit do předvánoční soutěže a proměnit mouku v lásku! Pečení je totiž jedním z nejkrásnějších způsobů, jak lásku našim nejbližším vyjádřit. Upečte pro ně něco lahodného z mouky této značky a můžete vyhrát rodinnou dovolenou či jednu ze 100 dalších cen. Stačí nahrát účtenku na soutěžní web a počkat na finální slosování – soutěž trvá do 31. 12. 2025. Více informací naleznete na www.5kilolasky.babiccina volba.cz.
Ingredience
- 1 kg Hladké mouky na perníčky Babiččina volba
- 350 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 360 g tekutého medu
- 150 g změklého másla
- 20 g tuzemského rumu
- 20 g jedlé sody
- 20 g perníkového koření
- 30 g kakaa
Postup
Do hluboké mísy nasypte mouku. Přidejte postupně všechny suroviny a ručně nebo v robotu zpracujte hladké, kompaktní těsto. Nechte je alespoň 30 minut odpočívat zabalené v lednici.
Na vále vyválejte tenkou placku a vykrajujte různé tvary. Skládejte na pečicí papír a pečte zhruba 8–10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Nechte vychladnout na mřížce a skladujte v uzavíratelné dóze.