Vánoční čokoládové šišky: když se tradice potkává s kreativitou
Vánoce si spojujeme s pohodou, časem s našimi nejbližšími a samozřejmě s cukrovím. Ačkoliv tradice jeho pečení sahá až do 16. století, dnes klasické recepty doplňují moderní a hravé nápady. Mezi ně patří i vánoční čokoládové šišky,– efektní drobnost pro všechny, kteří chtějí sváteční pečení pojmout trochu jinak.
Česko – velmoc vánočního cukroví
Pečení cukroví je u nás téměř národní sport. Zatímco dříve se drželo pravidla „maximálně sedm druhů“, dnešní rodiny často pečou desítky kousků a každoročně zkoušejí nové tvary i chutě. Vedle klasiky, jako jsou rohlíčky, perníčky či linecké, tak vznikají i moderní variace – třeba právě čokoládové šišky, které potěší každého milovníka čokolády.
Mouka jako základ úspěchu
Kvalitní mouka je klíčem k dobrému výsledku. Proto doporučujeme hladkou mouku Babiččina volba, která si díky pečlivému výběru obilí a přísným interním kontrolám drží stabilní kvalitu po celý rok. S ní máte jistotu, že se vaše cukroví povede nejen o Vánocích.
Proměňte mouku v lásku
Koupí 5 kg mouky Babiččina volba se můžete zapojit do předvánoční soutěže o rodinnou dovolenou a další ceny. Stačí nahrát účtenku na soutěžní web a počkat na slosování. Soutěž trvá do 31. 12. 2025. Více informací najdete na www.5kilolasky.babiccinavolba.cz.
Ingredience na 6ks
- 150 g rozpuštěného másla
- 30 g čokolády na pečení
- 200 g krupicového cukru
- 60 g kakaa
- 2 vejce
- 65 g hladké mouky Babiččina volba
- lžíce vanilkového extraktu
- špetka soli
- 2 lžíce rumu
K ozdobení
- cereálie Chocapic
- moučkový cukr
Postup
- Nejprve je potřeba upéct základní čokoládové těsto. V robotu nebo hlubší misce prošlehejte vejce s vlažným máslem, rozpuštěnou čokoládou, vanilkovým extraktem cukrem. Postupně přidejte také mouku, kakao a špetku soli.
- Menší zapékací formu o rozměrech přibližně 15 × 25 cm vymažte důkladně máslem nebo ji vyložte pečicím papírem. Nechte vyhřát troubu na 165 °C. Pomocí stěrky stáhněte těsto do formy a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut.
- Těsto by mělo být stále spíše vláčné, lehce nedopečené než naopak suché a drobivé. Po upečení vychladlé těsto v míse zakápněte rumem a rozdrobte ručně nebo vidličkou. Pokud je těsto naopak více měkké až tekuté, nastavte ho drcenými piškoty. Vzniklá hmota se musí nechat tvarovat; pokud to nejde, přidejte ještě trochu rumu nebo naopak piškoty.
- Nyní tvarujte kužely připomínající základ šišky a zdobte jednotlivými lístečky Chocapicu. Postupujte odshora dolů, jednotlivé lupínky lehce vtlačte do těsta, aby tam držely.
- Na závěr můžete pocukrovat moučkovým nebo skořicovým cukrem. Uchovávejte v chladu.