Vánoční čokoládové šišky: když se tradice potkává s kreativitou

Vánoce si spojujeme s pohodou, časem s našimi nejbližšími a samozřejmě s cukrovím. Ačkoliv tradice jeho pečení sahá až do 16. století, dnes klasické recepty doplňují moderní a hravé nápady. Mezi ně patří i vánoční čokoládové šišky,– efektní drobnost pro všechny, kteří chtějí sváteční pečení pojmout trochu jinak.

Česko – velmoc vánočního cukroví

Pečení cukroví je u nás téměř národní sport. Zatímco dříve se drželo pravidla „maximálně sedm druhů“, dnešní rodiny často pečou desítky kousků a každoročně zkoušejí nové tvary i chutě. Vedle klasiky, jako jsou rohlíčky, perníčky či linecké, tak vznikají i moderní variace – třeba právě čokoládové šišky, které potěší každého milovníka čokolády.

Mouka jako základ úspěchu

Kvalitní mouka je klíčem k dobrému výsledku. Proto doporučujeme hladkou mouku Babiččina volba, která si díky pečlivému výběru obilí a přísným interním kontrolám drží stabilní kvalitu po celý rok. S ní máte jistotu, že se vaše cukroví povede nejen o Vánocích.

Proměňte mouku v lásku

Koupí 5 kg mouky Babiččina volba se můžete zapojit do předvánoční soutěže o rodinnou dovolenou a další ceny. Stačí nahrát účtenku na soutěžní web a počkat na slosování. Soutěž trvá do 31. 12. 2025. Více informací najdete na www.5kilolasky.babiccinavolba.cz.

Ingredience na 6ks

  • 150 g rozpuštěného másla
  • 30 g čokolády na pečení
  • 200 g krupicového cukru
  • 60 g kakaa
  • 2 vejce
  • 65 g hladké mouky Babiččina volba
  • lžíce vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2 lžíce rumu

K ozdobení

  • cereálie Chocapic
  • moučkový cukr

Postup   

  1. Nejprve je potřeba upéct základní čokoládové těsto. V robotu nebo hlubší misce prošlehejte vejce s vlažným máslem, rozpuštěnou čokoládou, vanilkovým extraktem cukrem. Postupně přidejte také mouku, kakao a špetku soli.
  2. Menší zapékací formu o rozměrech přibližně 15 × 25 cm vymažte důkladně máslem nebo ji vyložte pečicím papírem. Nechte vyhřát troubu na 165 °C. Pomocí stěrky stáhněte těsto do formy a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut.
  3. Těsto by mělo být stále spíše vláčné, lehce nedopečené než naopak suché a drobivé. Po upečení vychladlé těsto v míse zakápněte rumem a rozdrobte ručně nebo vidličkou. Pokud je těsto naopak více měkké až tekuté, nastavte ho drcenými piškoty. Vzniklá hmota se musí nechat tvarovat; pokud to nejde, přidejte ještě trochu rumu nebo naopak piškoty.
  4. Nyní tvarujte kužely připomínající základ šišky a zdobte jednotlivými lístečky Chocapicu. Postupujte odshora dolů, jednotlivé lupínky lehce vtlačte do těsta, aby tam držely.
  5. Na závěr můžete pocukrovat moučkovým nebo skořicovým cukrem. Uchovávejte v chladu.