Zita Kabátová

Zitě Kabátové rozvinuli červený koberec až při její poslední cestě

Nejdéle žijící představitelka prvorepublikových filmů Zita Kabátová oplývala optimismem, i když byla upoutána na lůžko léčebny dlouhodobě nemocných. Šlechtickou noblesu nikdy v sobě nezapřela. Pocházela totiž ze známého rodu Kabátů z Výškovic a Wiesenstreynu. Rodina byla umělecky zaměřená. Tatínek Beno Kabát byl architekt a pracovat také jako památkář a s nadšením hrál v ochotnickém spolku, stejně jako maminka. Napsal také několik divadelních her.

Zita Kabátová se v roce 1946 poprvé provdala za Jerryho Krále, ředitele firmy Zeiss Ikon v Bombaji. Příliš společných chvil nezažili, nebylo jí totiž uděleno vízum a manžel nečekaně v roce 1948 zemřel. V roce 1956 se provdala podruhé za skifaře, československého olympionika Jiřího Zavřela, jehož minulost byla komplikovaná. Byl držitelem protektorátního vyznamenání Svatováclavská orlice, proto a možná nejen proto byl po roce 1946 uvězněn a po 10 let fáral v jáchymovských uranových dolech. V roce 1957 se jim narodil syn Jiří.

Na sklonku svého života měla velké přání, Chtěla se ještě jednou setkat se svým jediným synem Jiřím, který žije v USA. Dočkala se ho a krátce na to zemřela... Její herečtí přátelé jí uspořádali pohřeb, který byl uchopen jako její poslední velké představení. Syn Jiří přijel na motorce společně s Klubem policejní historie z Brna. Byli v dobových kostýmech z 30. let, hrála živá hudba a před katafalkem byl rozvinutý červený koberec. To proto, že za jejího života ji nikdy nebylo dopřáno, aby po něm mohla projít. Poctu vzdávající scenérii zakončila Valerie Zawadská slovy: „Za jejího života jí nebylo dopřáno, aby se prošla jako filmová hvězda po červeném koberci. A tak po něm aspoň odchází."

Foto: Zita Kabátová ve filmu Muži nestárnou (repro)