Na FIM Europe Baja – Ukraina šlo téměř o život!

Historicky poprvé odstartovala série FIM Europe Baja na Ukraině, kam se vydala i Olga Ollie Roučková, naše nejlepší závodnice na čtyřkolce, která sbírá cenné kovy i na evropských Rallly, a to i mezi muži. Pětidenní závod na nejnáročnější pískové trati byl zahájen 22. června. Jezdci zažívali hotové peklo a o nečekané zvraty nebyla nouze. 

„Po dvou dnech za volantem (2000 km) a malém pozdržení na hranicích, jsme rozbalili bivak v depu, podobajícím se Africkým závodům. Písečné podloží mě hodně bavilo, protože mi bylo jasné, že si během 750 ostrých km, zalítám v dunách. A tak to i bylo," prozradila Ollie.

Areál rozprostírající se v Národním parku (N 460 40.025’ E 0330 04.540’) se začínal rychle plnit nadšenými fanoušky, závodníky a doprovody. Písečné depo si vybralo záhy svou daň. Ten, kdo neměl 4x4 pohon, museli ho na laně tahat za traktory. Slavnostní ceremoniál proběhl již v pátek večer, kdy byli představeni všichni organizátoři a plán závodů na celý víkend.

Počasí si s jezdci, ale hlavně s organizátory pohrálo. Páteční den celé okolí sužovaly tropické hodnoty, kdy rtuť teploměru vylezla až ke čtyřiceti stupňům, zato sobota proškolila hlavně časomíru, kterou odnesl vítr. Přišly i kroupy a neskutečná nálož vody, což vedlo ke zrušení druhé sobotní etapy, do které jezdce pořadatele vehnali, a to i za cenu jízdy v krupobití a viditelnosti cca 1 metr. 

„Ani vám nebudu popisovat mé zděšení, když nás pořadatelé vháněli do hurikánu. Vítr, déšť, blesky šlehaly všude okolo nás a z tratě se stala nesjízdná řeka. Vzala sem si do etapy troje rukavice, troje brejle, pláštěnku. Ale nic to nebylo platný, déšť byl nemilosrdný a já místo závodění nořila sportovní čtyřkolku do řek. Zprávu o zrušení závodu sem se dozvěděla až v polovině závodu, kdy nás pořadatelé stáhli po silnicích, což bylo ještě náročnější než samotný závod. Pohled na rozbité depo byl dech beroucí, všude třísky, popadané stromy, rozlámané stany, sesunuté podium, časomíra i s počítači někde v lesích.... Horor. Ale i o tom je Rally a nikdy by mě nenapadlo se vzdát," popsala své pocity Ollie.
Asi nejvíce nažhavený do první jízdy byli místní jezdci. Na start se vedle čtyř jezdců Ukrajiny  postavil zástupce Polska a jeden České republiky. 

http://bajaukraine.eu/competitors/entry-form/

„I když sem si během závodního víkendu na druhého jezdce najela hodinový náskok a na třetího šest hodin, i díky tomu, že jsem se vyhnula penalizacím, tak bohužel na Ukrajině je vše jinak a místo prvního místa mezi muži, nás vyhlásili na 3. místě. Bohužel bodování se počítalo dle toho, jak se jezdci umístili v jednotlivých etapách, a můj součet - 5, 3 a 2  vynesl 3 místo. Jsem zklamaná, dala sem do závodů všechno, do cíle přijela vyždímaná jako citron a kromě zapadnutí a následného vytahování na písčitém podkladu. Neudělala jsem ani jednu chybu, z toho mám velkou radost, že i se sportovní čtyřkolkou mezi samými 4x4 monstry, jsem si uměla poradit. Ale nebudu frfňat a na dalším Evropském šampionátu v Portugalsku nechám duši za co nejlepší umístění,"

Pořadatelé nazvali Baju jako malý Dakar a přirovnání odpovídalo nejen terénem, ale hlavně trofejemi v podobě malých tuaregů, které si ČR závodnice Ollie odvezla rovnou 2!!!

Umístění na stupních vítězů:

Q2 

  1. Arcadiusz Lindner - PL
  2. Oleskii Scherbakov - UK
  3. Olga Roučková - ČR

Ženy:

  1. Olga Roučková